Címlap Gépkiválasztási tanácsok Kisgépek kiválasztásának általános szempontjai
Kisgépek kiválasztásának általános szempontjai PDF Nyomtatás E-mail

 

Az elmúlt 20-25 évben  a kerti kisgépek rohamos elterjedésének lehettünk tanúi hazánkban. Úgy tűnik, speciálisan erre a célra kifejlesztett négyütemű kisgépmotorok egyeduralkodó szerepre tettek szert a kis- és közepes teljesítményű rotációs kapák, kistraktorok, hobbi- és nagyteljesítményű fűnyírók, vízszivattyúk, áramfejlesztők erőforrásaiként. Az elterjedésük magyarázata egyszerűségükben,  megbízhatóságukban, könnyű  kezelhetőségükben, és nem utolsó sorban alacsony üzemeltetési költségükben keresendő.

A kerti kisgép vásárlási szándékunk megfogalmazódása után azonnal egy  izgalmas kérdésre kell választ kapnunk:
„Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie kerti kisgépünknek ahhoz, hogy a mindennapok során felmerülő kertészeti, parképítészeti, fenntartási, valamint egyéb jellegű feladatokat kiváló minőségben, időtakarékosan, gazdaságosan, megbízhatóan segítse úgy, hogy a gép használata során ne bosszúságot, hanem  sikerélményt adjon számunkra?”
A kérdésre adott jó válasz a mi iránytűnk, ez alapján meghozott  kiválasztási döntésünk kerti kisgépünkkel végzett munkánk sikerét több évre előre  meghatározza.
 
 
 
A gépkiválasztás során nagyon fontos és  meghatározó tényező a munkafolyamatok nagyságrendjének a kérdése. Például előre tudnunk kell, mekkora  az a területnagyság, amelyet   meg szeretnénk művelni. A kerti gép művelési szélességének, a haladási munkasebességének és a terület nagyságának ismeretében számszerűsíthető az  adott terület egyszeri megmunkálásához szükséges üzemidő értéke. Ha megbecsültük, hogy évente ezt hányszor kell ismételnünk, akkor egy egyszerű szorzással az éves üzemóra igény birtokába jutunk. Fontos elvárás, hogy ennek teljesítését a kiválasztott gép üzemeltetése során  nagy üzembiztossággal kell tudnia.
Az üzemóra igény ismeretében dönthetjük el, hogy  a feladat elvégzéséhez megfelel-e a hobbi kategóriájú kerti kisgép, netán félprofi, vagy professzionális felhasználású típusok közül kell  majd választanunk.
Az átlagostól nagyobb igénybevételre szánt  kerti kisgépek vásárlás előtti kiválasztásánál feltétlenül olvassuk el a gyári ajánlásokat, valamint a garanciális feltételeket. Magas üzemóra igényű felhasználás esetében csak  profi megjelölésű gépek közül válasszunk!
Az értékelés során előfordulhat, hogy az elvégzendő feladatok jellege, vagy annak   nagyságrendje  egyáltalán nem teszi lehetővé hagyományos kerti kisgépek alkalmazását. Ilyenkor speciális  kategóriájú gépekkel történő művelési módszerekben kell a továbbiakban  gondolkodnunk. Ilyenek például a fűnyíró traktorok, vagy a kistraktor által vontatott és kardánnal meghajtott aktív rotációs kapa egységek. 
Alapszabályként kell elfogadnunk, hogy a hobbi célú kerti kisgépek „hektárnyi” területek művelésére, folyamatos, szinte üzemszerű használatra nem alkalmasak. Az így üzemeltetett gépek igen hamar meghibásodnak, ráadásul a túlzott használatot garancia kizáró okként jegyzik  a gyártók részéről.
 
  A kisgépünk erőforrásának teljesítménye  és gyártmány-típusa kiemelkedő hatással van gépünk várható élettartamára. Van olyan motor, melyet a gyártó elsősorban fűnyíróra javasolja, mégis rotációs kapára kerülnek beépítésre. A későbbiekben ebből nagy problémák származnak, mert a rotációs kapák komolyabb levegőszűrést igényelnek a porosabb felhasználási körülményeik miatt. Ezek a motorok hamar tönkremennek, Murphy törvényének megfelelően a garanciális idő lejárta után nem sokkal.
A hazai kismotorgyártás rég megszűnt, csak  külföldi gyártók motorjai közül választhatunk. A gyártók között éles árverseny alakult ki. A minél alacsonyabb ár elérése érdekében a fejlesztések a motorok műszaki tartalmának folyamatos „lebutításából” állnak. Némely gyártó elérkezett oda, hogy a legújabb (és egyben legolcsóbb) motorjaikon a működtetésükhöz, de még a szervizes beszabályozásukhoz sincs állítási lehetőség. Természetesen vannak forgalomban jó minőségű, elismert márkájú motorok is. Ezek magasabb árfekvésűek, de ezért cserébe hosszú élettartamúak és gazdaságosan felújíthatók.
 
  A gépkiválasztás problémakörének boncolgatásakor feltétlenül szólnom kell a kezelői szakértelem kérdéséről is. A négyütemű  benzinmotoros kerti kisgépek üzemeltetése nem igényel  jelentős műszaki szakértelmet. Igényelnek viszont a kezelőjétől egy kis műszaki érzéket, odafigyelést, úgy is foglalhatnám össze: - egy minimális műszaki intelligenciát. Ennek segítségével a gépüzemeltetés során felmerülő karbantartási feladat megoldhatóvá, a kisebb műszaki hiba elháríthatóvá, a nagyobb meghibásodás megelőzhetővé válik.
 
A kerti kisgépek használata során gyakran következnek be apróbb műszaki rendellenességek. Ezeket  a hosszabb élettartam elérése érdekében időben észre kell vennünk.  A használat közben gépünket rendszeresen karbantartanunk kell.
Éppen ezért bármilyen kerti kisgép használatát csak abban az esetben javaslom, ha a gépüzemeltetés közvetlen környezetében rendelkezésre áll egy olyan személy, aki minimális műszaki alapismeretekkel, némi gyakorlati érzékkel rendelkezik. Azon üzemeltetőknek, akik az egyszerűbb feladatok elvégzését sem tudják házilag megoldani, és emiatt szervizszolgáltatást kell igénybe venniük, jelentős többlet költséggel kell számolniuk. Sajnos, ők lesznek azok, akik a sűrű szerviz ”látogatást” úgy élik meg, hogy a gépük állandóan rossz, és előbb-utóbb csalódnak a géptípus kiválasztási döntésükben is.
 
 
Tudomásul kell vennünk azt a tényt, hogy egy műszaki eszköz sem tarthat örökké. Ezért fontos feladat, hogy  a kiválasztásra kerülő géptípus szerviz- és alkatrészellátásának jövőbeni lehetőségéről még vásárlás előtt tájékozódjunk.. Döntésünket befolyásolja, hogy a kiválasztott gép gazdaságosan felújítható lesz-e, vagy használat után eldobandó. Felhígult világunkban többször találkozom olyan kerti kisgép típusokkal, melyet egyes kereskedelmi hálózatok egyszeri alkalommal „bóvli” kategóriaként hoznak forgalomba. Ezek garanciális és fizetős javítása, alkatrészellátása kevésbé megoldott. Garanciális időn belüli meghibásodáskor szerencsés esetben kicserélik, de sokszor méltatlan veszekedésekre, pereskedésekre kényszerítik a pórul járt vevőt.
 
  A két és fél évtizedes szakmai tapasztalat  vissza-visszatérően azt igazolja számomra, hogy egy adott feladathoz harmonizáló kerti kisgép helyes kiválasztása az egyik legfontosabb eleme annak több éven át tartó sikeres használatához.
  
A döntés fontosságára tekintettel a gépvásárlás helyszínéül csak az olyan  szaküzleteket javaslom, ahol a kiválasztáshoz megalapozott szakmai segítséget tudnak nyújtani. Olyan üzletet, ahol a felmerülő műszaki és üzemeltetési problémák megoldásában  később is megfelelő partnerre találnak, nemcsak a pénztárgép csörgésének elhangzásáig fontos a vevő. Olyan szaküzleteket, ahol az áruválaszték kialakításában nem elsődleges szempont a minőség rovására menő árversenybe mindenáron való bekapcsolódás.
  
Ha elszánjuk magunkat a vásárlásra, a végső szó kimondása előtt mindig gondoljunk arra a bölcs falusi mondásra: „az olcsó húsnak mindig híg a leve”. Feltétlenül fogadjuk el iránytűként, hogy bármely termék árának nagyságrendje nagyjából leképezi annak minőségi tartalmát is.
 
 (Írta: Leviczky Mihály  mezőgazdasági gépjavító üzemmérnök, közgazdász)
 
Hirdetés
Copyright © 2020 AM admin. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Naptár

2020. szeptember 22., kedd Ma Móric, holnap Tekla és Líviusz ünnepli névnapját.

Szavazások

Szokott-e webáruházban vásárolni ?
 

Ki olvas minket ?

Oldalainkat 23 vendég böngészi

Hirdetés

Kiemelt weblapok:

Véletlen képek