Címlap Gépkiválasztási tanácsok Rotációs kapák kiválasztása
Rotációs kapák kiválasztása PDF Nyomtatás E-mail

 

Kiindulópontként részletesen át kell gondolnunk a művelni kívánt területen az agrotechnológiai feladatokat. Ennek birtokában kell eldöntenünk, milyen munkafolyamatokban várjuk el a  leendő kerti kisgép segítségét.  Kerti- és szántóföldi művelésnél meghatározott, hogy milyen mélységben  és minőségben kell megművelni az adott talajt ahhoz, hogy az a növényzet optimális fejlődésének megfelelő szerkezetű legyen. Más-más géptípusok alkalmasak a homokos, a középkötött, és a  kötöttebb talajokhoz. A nagyon kötött talajok megmunkálására a kerti kisgépek nem alkalmasak. A kötöttebb talajokra  nagyobb önsúlyú gépet célszerű választani, de azok közül is olyanokat, melyeknek a hajtómű lehajtási áttétele nagyobb. Az ilyen gépeknél a kapakés vágósebessége kisebb, így mélyebben tud behatolni a talajba. Kötöttebb talajon célszerűbb az úgynevezett 2x2 kapás változat  ( úgynevezett 4 kapatagos) használata.

Homokos vagy középkötött talajoknál a „pörgősebb” áttételű gépek használhatóbbak, természetesen a  toldótaggal bővített 6 kapatagos változatban.
További fontos szempont annak eldöntése, hogy milyen mértékű univerzalitást várunk el a kiválasztásra kerülő kisgéptől. Ennek legjobb példája a nagynyomású permetezőgép üzemeltetési opciója. Körültekintőnek kell lennünk, mert az univerzális, több munkaeszköz csatolási lehetőséggel rendelkező alapgépek jóval drágábbak.  Előfordulhat, hogy  az alapgéptől függetlenül működő önálló permetezőgép megvásárlásával anyagilag kedvezőbben jövünk ki.
 
Következő kérdés:  - akarunk-e pótkocsit vontatni vele, közúti forgalomban  részt akarunk-e venni gépünkkel? A kézi-kuplungos változat nagyobb biztonságot ad a közúti forgalomban, mind a kerti munkavégzésnél. A röpsúly-kuplungos gépek sajnos balesetveszélyesebbek.
 
Szükséges-e, hogy leendő gépünk hátrameneti funkcióval is rendelkezzen? Ha az adott kert gyümölcsfákkal való beültetettségi aránya nagy, valamint a fák, bokrok elhelyezkedése nem vonalszerű, akkor érdemes a gyors-hátrameneti funkcióval rendelkező típusokból választanunk. Munka közben a fák  lombkoronája alá mélyen beengedett gépünket egy kar behúzásával hátramenetbe kapcsolva könnyedén visszasétáltathatjuk.
 
A gazzal magasan benőtt, elhanyagolt területek rendbetételére a hagyományos késes rotációs kapák nem alkalmasak. Ilyen területek rotációzására spirálkéses megoldást kell választanunk.
 

 

 
Hirdetés
Copyright © 2020 AM admin. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Naptár

2020. szeptember 22., kedd Ma Móric, holnap Tekla és Líviusz ünnepli névnapját.

Szavazások

Szokott-e webáruházban vásárolni ?
 

Ki olvas minket ?

Oldalainkat 16 vendég böngészi

Hirdetés

Kiemelt weblapok:

Véletlen képek