Címlap Gépkiválasztási tanácsok Milyen fűnyírót vásároljak ?
Milyen fűnyírót vásároljak ? PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 Legelső feladatunk egy számvetés készítése azzal kapcsolatban, hogy mekkora területet szeretnénk vágni leendő gépünkkel. Mérlegelésünkhöz segítséget nyújt az alábbi egyszerű táblázat:

 

 

Következő lépésként el kell döntenünk, hogy a parkosított területünkön milyen fűkezelési módot szeretnénk alkalmazni: a levágott füvet összegyűjtethetjük gyűjtőkosaras géppel, de mulcsozva szét is szórhatjuk. A mulcsozás előnye, hogy  talajunkat az igen kicsire összeaprított fűvel egyben meg is trágyázzuk. Ennek alkalmazása nyáron különösen előnyös, mert a szétterített apríték megóvja füves területünket a kiszáradástól. A mulcsozásos művelésmód hátránya a fűnyírási igény nagyobb gyakorisága, illetve nedves, esős időszakokban ez a módszer nem alkalmazható.

Léteznek olyan ötletes többcélú fűnyíró gépek is, melyeket lehet gyűjtőkosarasként-, egy kis átszereléssel kidobósként-, és további kisebb átalakítással mulcsozósként használni. Ezeket a gépeket gyártójuk "3in1" jelöléssel látják el.

A füves terület talajegyenletessége fontos szempont a gépkiválasztásnál. Az egyenlőtlen „hepe-hupás” felület „terepjáróbb” gépet igényel. Ezek vágómagassága szélesebb tartományban változtatható akár egyedileg, akár központilag kialakított állítószerkezettel. A nagyon egyenlőtlen felületű területeken csak nagy hátsókerekes fűnyírógépeket, vagy a lengő felfüggesztésű vágószerkezettel rendelkező fűnyíró traktorokat alkalmazhatjuk.

A gép kezelője bírja-e tologatni  a fűnyíró gépet, vagy  önjáró legyen? A fűnyírók önjáró tulajdonsága csak az összefüggőbb fűfelületeken érvényesül, a bokrokkal, fákkal sűrűn beültetett területeken inkább bosszúság forrásává válik.

 

Következő lépésben  szemrevételezéssel meg  kell  határoznunk  a művelendő terület lejtésének mértékét, mert a gyári ajánlások szerint 15 fokosnál meredekebb területen csak kényszer-olajozású négyütemű motoros kerti kisgépet, vagy keverék-olajozású kétütemű motorral felszerelt gépeket üzemeltethetünk.

A lejtés mértéke egyszerű módszerrel megbecsülhető:

Fenti rajzot kinyomtatva a pontvonal mentén be kell hajtanunk. (A derékszögű papírlapon ez 15 fokot jelent.)

Irányozzuk be és tartsuk a behajtott papírlap nyíllal jelzett szaggatott vonalát egy függőleges villanyoszlop, vagy egy házfal függőleges falsík élével párhuzamosan. A pontvonalnál végignézve a behajtás élsíkja pont 15 fokos.

Fűnyíró gépeket megnézem az Agromechanika webáruházban...

 
Hirdetés
Copyright © 2020 AM admin. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Naptár

2020. szeptember 25., péntek Ma Eufrozina és Kende, holnap Jusztina ünnepli névnapját.

Szavazások

Szokott-e webáruházban vásárolni ?
 

Ki olvas minket ?

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Hirdetés

Kiemelt weblapok:

Véletlen képek